Bouwen, Uncategorized

Een constructie berekenen, waar rekening mee houden?

Eén van de belangrijkste eigenschappen waar je rekening mee moet houden bij een woning heeft uiteraard betrekking tot de stabiliteit van het pand. In de basis spreekt het voor zich dat het met deze stabiliteit wel goed zit. Dat gezegd hebbende is het wel uitermate belangrijk om er rekening mee te houden dat deze stabiliteit op verschillende manieren kan worden aangetast. Dit geldt bijvoorbeeld voor het moment waarop er bepaalde werkzaamheden worden uitgevoerd. Denk hierbij maar eens aan het realiseren van een dakopbouw of een aanbouw of aan tal van andere werken. De constructie berekenen moet er in de praktijk voor zorgen dat stabiliteitsproblemen voorkomen kunnen worden. Hoe dat nu precies in zijn werk gaat laten we je zeer graag ontdekken hier op deze pagina!

De stabiliteit van een pand is van cruciaal belang

In eerste instantie spreekt het voor zich dat de stabiliteit waar een pand over beschikt van cruciaal belang is. Wanneer deze stabiliteit in het gedrang komt zal je immers in de praktijk kunnen vaststellen dat je met tal van verschillende problemen kan worden geconfronteerd, namelijk:

  1. Het is mogelijk dat er zich scheuren gaan vormen in het pand; 
  2. Het risico bestaat dat er verzakking zal optreden van het pand;

Deze tweede situatie is natuurlijk vrij extreem, maar komt in de praktijk wel degelijk niet zelden voor. Dit is dan ook beslist iets waar toch zeker de nodige aandacht aan zal moeten worden besteed. 

Wanneer is de constructie berekenen verplicht?

De constructie berekenen van het pand dat je wenst te bouwen of verbouwen is in tal van verschillende situaties verplicht. Het is dus zeker niet zo dat je altijd als eigenaar van het pand volledig zelf kan beslissen of je zo’n berekening al dan niet laat uitvoeren. Van zodra er sprake is van een omgevingsvergunning moet je er aandachtig voor zijn dat er ook een constructieberekening dient te worden uitgevoerd. Dit is onder meer het geval bij:

  • Het verwijderen van een draagmuur; 
  • De realisatie van een dakopbouw;
  • Het realiseren van een aanbouw;

Uiteraard zijn bovenstaande situaties nog lang niet alles en zijn er in de praktijk ook nog heel wat andere situaties waarin een constructieberekening uitvoeren is vereist. In ieder geval, van zodra de stabiliteit van het pand in het gedrang kan komen is de kans ontzettend groot dat er wettelijk verplicht een constructieberekening dient te worden uitgevoerd. 

Waar moet je rekening mee houden in je budgettering?

De constructie berekenen is een vrij specialistisch werk. Hiervoor wordt er dan ook in de praktijk altijd een beroep gedaan op de diensten van een zogenaamde constructeur. Het is vanzelfsprekend dat deze constructeur voor het werk dat hij of zij uitvoert bepaalde kosten in rekening zal brengen. Hoeveel deze kosten precies bedragen is niet alleen afhankelijk van de constructeur in kwestie, maar ook van bijvoorbeeld de aard van de constructieberekening. Op voorhand even een offerte aanvragen voor de constructieberekeningen die uitgevoerd dienen te worden is altijd interessant. Dit geldt overigens ook voor het vergelijken van de kosten bij verschillende constructeurs. Zo verzeker je jezelf altijd van de laagst mogelijke kosten voor wat jouw constructie berekenen betreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *