Uncategorized

Belang van droge blusleidingen bij hoogbouw

De term droge blusleiding is nog steeds niet erg bekend. Toch is het belangrijk om hier iets vanaf te weten, met name als je regelmatig verblijft in een hoog flatgebouw of een groot kantoor. Vandaag zullen we uitleggen wat het is en waarom een droge blusleiding verplicht is in bepaalde gebouwen.

Wat is een droge blusleiding?

Een droge blusleiding is een systeem van pijpen en aansluitingen dat gebruikt wordt voor het blussen van branden. Je zult weten dat de brandweer waterslangen gebruikt  en deze aan elkaar verbindt als de brand ver bij de brandkraan vandaan is. In hoge of grote gebouwen kan deze afstand flink oplopen. In dat geval gaat er veel tijd verloren met het uitrollen en aan elkaar vastmaken van meerdere slangen. Dit is echter niet nodig als er een droge blusleiding in het gebouw aanwezig is.

Hoe gebruikt de brandweer een droge blusleiding?

Het principe van een droge blusleiding is zeer eenvoudig. Aan de buitenzijde van het gebouw zit een aansluiting waarmee de brandweer met een slang het systeem aan kan sluiten op de brandkraan. Vervolgens stroomt het water via de droge blusleiding door het gebouw. De brandweer kan dan het gebouw ingaan en kan dan zo dicht mogelijk bij de brand een slang aansluiten op de droge blusleiding. Zodra dit gedaan is kunnen ze beginnen met de brand blussen. Door sneller te kunnen starten kan de brandweer in veel gevallen de brand sneller onder controle krijgen waardoor er minder brandschade ontstaat, maar ook minder overlast door de beperktere hoeveelheid bluswater.

Waarom is een droge blusleiding verplicht in bepaalde gebouwen?

Het is in Nederland verplicht om een droge blusleiding aan te leggen in gebouwen met een loopvloer die hoger dan 20 meter boven straatniveau ligt. De reden hiervoor is dat het blussen van branden op de bovenste verdiepingen veel sneller kan worden gestart doordat de brandweer geen tijd hoeft te verspillen aan het uitrollen en aan elkaar bevestigen van vele waterslangen. Deze tijdsbesparing kan niet alleen helpen om de materiële schade te beperken, maar kan ook levens redden. Daarnaast is een droge blusleiding betrouwbaarder dan een lange slang met meerdere koppelingen. Uiteraard moet het systeem wel regelmatig onderhouden en gecontroleerd worden. Tip: droge blusleiding onderhoud conform NEN 1594.

Conclusie

Een droge blusleiding is een hulpmiddel dat de brandweer gebruikt op het moment dat er brand is uitgebroken. Met dit systeem kunnen zij sneller beginnen met blussen en zo de materiële schade door de brand en het bluswater mogelijk beperken en wellicht levens redden. Dat is de reden dat in Nederland een droge blusleiding verplicht is in hoge gebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *