Uncategorized

Wat zijn de kosten van een waterontharder?

Een waterontharder wordt vaak gezien als een interessante uitvinding, hiermee kan kalkaanslag voorgoed verleden tijd zijn. Het is een apparaat dat ontzettend veel voordelen kan bieden maar wel met een prijskaartje. In deze blog behandelen we diverse modellen en geven we je een inschatting van het actuele prijskaartje. 

In de basis zijn er verschillende modellen waterontharders te onderscheiden, dat zijn elektrische waterontharders, mechanische waterontharders, magnetische waterontharders en Co2 waterontharders. Voor deze modellen zullen we in dit artikel een inschatting gaan geven. 

Techniek van een waterontharder

Het is wellicht interessant om wat meer te weten te komen over de techniek van een waterontharder, er wordt namelijk een knap staaltje techniek gebruikt om jouw water te ontkalken. 

Een traditionele waterontharder (dat zijn de elektrische en mechanische waterontharders) werkt middels ionenuitwisseling, dankzij deze uitwisseling wordt je water kalkvrij gemaakt. Naast de traditionele waterontharders bestaan er ook nog magnetische waterontharders, deze werken door de kalk magnetisch aan te trekken. Als laatste model is er nog de Co2 waterontharder, deze injecteert als het ware koolzuurgas in het water waardoor de kalk vernietigd wordt. 

Goedkope waterontharder

Wanneer je niet zo’n groot budget hebt is het slim om te gaan voor een magnetische waterontharder, deze is qua onderhoud en aanschaf waarde een goedkope waterontharder. Vaak is dit model al voor een paar tientjes te koop. Wel is het goed om in je achterhoofd te houden dat de werking van een magnetische waterontharder nooit wetenschappelijk is bewezen. 

Ga je toch liever voor een traditionele waterontharder? Deze zijn vaak in aanschaf wat duurder dan bijvoorbeeld een magnetische waterontharder. In aanschaf is de mechanische waterontharder iets duurder dan een elektronische waterontharder maar dit gaat zich na verloop van tijd uitbetalen omdat de onderhoudskosten een stuk lager liggen. De goedkoopste traditionele waterontharders beginnen vanaf ongeveer €1000 – €1300. 

Nu hebben we al drie verschillende modellen genoemd, toch is er nog een niet aan bod gekomen. Dat is de Co2 waterontharder, dit type model is ideaal voor woningen waar het lastiger is om een waterontharder te installeren met een afvoer. Doordat dit model geen afvoer heeft wordt er gebruik gemaakt van een innovatieve techniek die wat prijziger ligt, een Co2 waterontharder begint ongeveer bij een prijs van €1900. Hierbij zijn wel de onderhoudskosten relatief laag omdat er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt wordt van een afvoersysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *